Løb er ikke farligt – tværtimod
Sommerens varme temperaturer giver mange lyst til at springe i løbeskoene, og det er da bare med at komme afsted.
Men hvordan er det nu lige med løb? Skal du være særligt påpasselig, hvis du ikke er vant til det – eller skal du helt lade være? Mange tror, at løb er opslidende for kroppen og kan føre til artrose (slidgigt). Men det er en skrøne, for løb er ikke farligt – snarere tværtimod.
Løb påvirker brusken
I et nyere forskningsprojekt undersøger man, hvordan kroppen reagerer, når vi løber. For vores brusk gælder det, at den ændrer sig efter løb, men kun kortvarigt. Faktisk tilpasser brusken sig og vender tilbage til normalen, efter der er gået et par timer. Det er på en måde samme proces, som når du styrketræner og nedbryder dine muskler, for at de derefter opbygger sig selv igen.
Løb og artrose (slidgigt)
En af de helt store misforståelser er, at løbere er mere udsatte for at udvikle artrose end andre. I studiet viser det sig nemlig, at fritidsløbere har mindre tilbøjelighed til artrose end stillesiddende personer og sportsudøvere på eliteplan.
Derfor kan du roligt tage fat i løbeskoene og begynde at løbe. Du skal naturligvis stadig være opmærksom på ikke at starte for hårdt ud og langsomt at lade kroppe vænne sig til løb.
Løb ser desuden ikke ud til at forværre artrose hos de personer, der allerede lider af det. Men personer med knæartrose restituerer generelt langsommere end personer uden knæartrose, tyder det på. Om det skyldes løbeaktivitet eller eksisterende læsioner eller ledtraumer, ligger endnu ikke fast – det mangler vi stadig mere viden om.
Sidegevinster ved løb
Udover at nedsætte risikoen for artrose, tyder det på, at løb også kan føre til en bedre intervertebral diskuskomposition – på menneskesprog: Sammensætningen af de disks, der sidder i vores rygsøjle. Personer, der løber, har generelt en stærkere ryg. Har du ondt i ryggen, er det dog vigtigt at tale med lægen eller din fysioterapeut om dine muligheder, inden du går i gang.
Anden forskning tyder på, at løb er forbundet med en væsentlig lavere risiko for dødsfald ved alvorlig sygdom end ved inaktive personer.
Så der er masser af gode grunde til at snøre løbeskoene og komme afsted. Og selvom al løb er bedre end ingen løb, så er længere og mere intense løb ikke nødvendigvis forbundet med større fordele. Så husk: Lidt har også ret.