Mental sundhed under graviditeten

Picture of Thomas Mohr Tranæs

Thomas Mohr Tranæs

Fysioterapeut, ekstern underviser på KP Nord og ernæring/adfærdsekspert

Læs mere om Thomas

Dit mentale og fysiske helbred er vigtige faktorer for dig som mor. Din egen omsorg kommer ikke kun til at gavne dig selv, men også hele din familie.

Både fysisk og mental velvære er komponenter, der kan øge din sundhed for dig og dit barn under graviditeten. Når man bliver gravid, sker der ikke kun en stor omvæltning fysisk. Der er på intet andet tidspunkt i livet så store hormonelle niveauskift, som en graviditet og fødsel. Trods de hormonelle forandringer er fysiologiske, vil der ofte også ske en mental påvirkning.

Der sker ofte en transformation af kvinden, som bærer et barn i maven, både selvopfattelse og redefinering af sig selv, både som menneske samt egne værdier. Redebygger instinktet vil ofte være fremtrædende allerede før fødslen.

Trods alt ovenstående er naturligt, er det livsomvæltende. Livsomvæltende perioder kan føles mere håndgribelige, hvis vi tillader os selv at være tilstede i det. Egenomsorg kan være svær at huske eller prioritere.

I dette blogindlæg vil jeg sætte fokus på, hvordan du konkret kan øge din mentale sundhed under graviditeten.

Lær om graviditet og fødsel

Vished giver tryghed!

Fordi din fødsel er dit allerførste møde med dit barn og kan ikke tages om. Alt for tit bliver udtalelser som “jeg ville ønske, jeg havde vidst” eller “jeg vidste slet ikke, det var en mulighed” sagt i forbindelse med kvinders fødsler. Det er vemodigt, og mange kunne have undgået at sidde med de tanker, når de tænker tilbage på fødslen.

En fødsel påvirkes af et hav af faktorer fra start til slut. Derfor kan du ikke planlægge præcis, hvordan fødslen skal forløbe. Dog KAN du planlægge, hvad du kan/vil gøre, når du står ansigt til ansigt med fødslens uforudsigeligheder. Og det kan give ro og tryghed. Du kan også planlægge alle de små parametrer, der til sammen udgør en stor del af den samlede fødselsoplevelse.

Kærligt ment og direkte sagt, – Hvis du ikke kender dine muligheder, har du ingen. 

Når din jordemoder under fødslen spørger, hvordan du godt kunne tænke dig X, og du ikke ved det, så vælger jordemoderen, hvad hun synes er bedst/nemmest. Men det er ikke hendes fødsel. Det er din. Og måske det kunne være, at du havde valgt noget andet, hvis du vidste, at muligheden var der.

 “En fødsel er som at løbe et marathon, hvor man ved målstregen får følelsen af at skide en vandmelon ud af røven. Og tro mig, dét vil man gerne forberede sig lidt på”. 

Trods denne meget svesken-på-disken kinda statement, så har kvinden, som jeg hørte beskrivelsen fra, ret. Fødslen af dit barn er en begivenhed, der er SÅ stor, at den ikke rigtig kan sidestilles med noget andet, vi kan opleve som mennesker. Derfor er det en fornuftig og betryggende beslutning, at give en sådan begivenhed noget forberedelse og fordybelse.

Du kan bane den letteste vej for dit barn. Du kan lære en palet af mulige stillinger.  Dit barn er allerede utrolig intelligent ved fødslen, det vil ganske enkelt søge hen, hvor der er plads.

Du kan lære, hvordan du slapper af i bækkenbunden, så baby kan skubbe musklerne til side frem for, at baby skal trænge igennem dem, som var de en lukket dør.

Du kan hjælpe din baby igennem ruten, der fører ud til din favn.

Mor, Du er visheden for dit barn, den vished, der giver dit lille mirakel menneske, tryghed.

Spørg dig selv, HVAD du mangler

Find kvalificeret hjælp, for at kunne få det bedre med den kommende fødsel, hvad end det er en jordemoder, en fysioterapeut, en psykoterapeut, ja sågar din partner, you name it. Ofte ved vi jo godt, hvor skoen trykker men nogle gange ved vi bare ikke, hvad vi skal gøre ved det.

Har du ondt? 

At være gravid skal ikke være forbundet med, at man må finde sig i at have ondt. Dog vil jeg pointere, at det at have smerter ikke behøver at være forbundet med vævsskade. Lige så vel som en vævsskade ikke behøver at gøre ondt.

Men hvis du går rundt med smerter, så bruger du formentlig meget energi på det, og det kan påvirke din mentale sundhed. Opsøg vejledning og sørg altid for at få en second opinion, hvis du får en diagnose eller af vide, at dine smerter er grundet “din krop er ved at gå i stykker” “ dit bækken er løst”, “du bevæger dig forkert” eller lign.

Vi mennesker har en tendens til i højere grad at ville vide, HVAD der er i vejen, frem for HVORDAN vi tackler det. Tid er en vigtig faktor, men i den tid, er det oftest vigtigt at aktivere kroppen i en eller anden grad/form.

Det gavner i de færreste tilfælde at være inaktiv, underordnet hvad der er galt.

Du bør altid være undrende overfor, det du får af vide om din krop! Spørg hvorfor og hvordan du håndterer det.

Græd når du har brug for det

Også selvom du synes grunden er lille, eller ikke ved hvorfor du græder. Dine hormoner, dit selvbillede, dine forestillinger, dine kropslige forandringer har sååå stor indvirkning på perioden som gravid. Tillad dig selv at være Hormonella Gudinde. Vær i rutsjebanen op, ned og rundt. Græd når du kan mærke, du har brug for det.

Kommuniker med din partner

Jeres barn vokser indeni dig, og din partner bliver nødt til at få din sparring for at være en del af det. At være gravid er en proces, hvor du modnes til at blive mor, men din partner kan med din sparring også modnes til sin rolle både til jeres barn og til dig som nybagt mor.

Spørg om støtte, omsorg, anerkendelse og sex fra din partner når du har brug for det

Måske du kan mærke lysten til sex, men syntes maven er i vejen. Måske har du følelsen af ikke at kunne bevæge dig frit eller har smerter under samleje, etc. Hvis du oplever barriere i denne afdeling, så opsøg råd og vejledning. Tætheden med din partner handler ikke kun om om selve sexen, men om fundamentet mellem jer. Hvis der er noget ens partner næsten altid gerne vil arbejde på, er det at blive tættere med dig. At være småbørnsforældre er ikke altid lige nemt. Graviditeten kan ses som et mellemstadie på en kommende crazy rejse, på alt hvad det indebærer som forældre. Graviditeten kan give anledning til, at I vokser sammen, sideløbende, på den nye rejse i skal på.

God egenomsorg kan være svært at prioritere som gravid, nybagt mor eller mor på 5 år. Men du er motoren, kære Mor. Tag din velvære og sundhed alvorligt. Det starter med dig. Prioriter din tid og energi til at investere i dig selv.

Det gavner hele din familie.

Del denne artikel
Andre interessante artikler
Forrige
Næste
Google anmeldelser
5.0
Baseret på 23 anmeldelser
js_loader
Facebook anmeldelser
5.0
Baseret på 39 anmeldelser
js_loader

Mulighed for tilskud / Rabat

Udover vores faste priser på vores forløb, har du også mulighed for at gøre det billigere:

Hejsa! Vi er lige her 😊
Har du spørgsmål eller er du klar til at aftale et møde? Så skriv til os via formularen herunder.