Mytepunktering – del 2

Picture of Thomas Mohr Tranæs

Thomas Mohr Tranæs

Fysioterapeut, ekstern underviser på KP Nord og ernæring/adfærdsekspert

Læs mere om Thomas

Myte 4: Kan hormonelle ubalancer forhindre vægttab? 

Både ja og nej. Jeg har flere gange mødt klienter, som har ubalance i deres hormonelle system. Det kan være PCOS, T2DM eller lavt stofskifte. Sidstnævnte har jeg endnu ikke haft nogle klienter med, dog er det en diagnose, som folk ofte selvdiagnosticerer sig med. Mange går med en overbevisning om, at fordi de har høje/lave niveauer af et bestemt hormon, er de ikke i stand til at tabe sig. Dette er ikke faktuelt korrekt.

Ved fx lavt stofskifte, ser man et lavere basalstofskifte (BMR), da kroppen danner mindre T3 og T4. BMR er den mængde energi, som kroppen forbrænder i hvilende tilstand. En vigtig detalje er ordet “mindre”. Ved lavt stofskifte ser man en reduktion på over 20%, hvilket ikke decideret forhindrer et vægttab, men kan gøre det væsentligt sværere, som gør, at vægttabet udebliver (1).

Gang på gang bliver det bekræftet i videnskaben, at den afgørende faktor for et vægttab er et kalorieunderskud. Uanset hvordan de vender og drejer det med højere indtag af rent sukker, flere kulhydrater eller mere fedt, gør det ingen praktisk forskel, så længe kalorier (og i nogle tilfælde protein) matches (2).

Endnu et aber dabei er dog, at kalorieindtaget ofte er styret af appetitregulerende hormoner. Ghrelin/leptin balancen kan ofte være ude af balance for folk, som har overspist og/eller har været overvægtige gennem længere tid. Dette er endnu en faktor, som kan vanskeliggøre, at folk kan ligge i et kalorieunderskud.

Dog kommer man ikke udenom, at når dagen er omme, så er det kalorieindtaget, som er det vigtigste. Som skrevet ovenfor kan en hormonel ubalance godt vanskeliggøre det hele. Og derudover kan der være en masse psykologiske og sociologiske årsager, som krydrer det hele ekstra. Men det kan ud fra fysiske love ikke forhindre det totalt.

Har du mistanke om, at du har ubalance i dit hormonelle system, som er mulig faktor, hvorfor dit vægttab ikke går, som du regner med, så kontakt egen læge for at få en udredning frem for at selvdiagnosticering. Er der et reelt problem, så er der også hjælp at hente den vej fra.

  1. Roy E. Weiss, Samuel Refetoff, (2016). Chapter 78 – Thyroid Function Testing, Endocrinology: Adult and Pediatric (Seventh Edition)
  2. Hall KD, Guo J. (2017). Obesity Energetics: Body Weight Regulation and the Effects of Diet Composition. PMID: 28193517
Del denne artikel
Andre interessante artikler
Forrige
Næste
Google anmeldelser
5.0
Baseret på 24 anmeldelser
js_loader
Facebook anmeldelser
5.0
Baseret på 39 anmeldelser
js_loader

Mulighed for tilskud / Rabat

Udover vores faste priser på vores forløb, har du også mulighed for at gøre det billigere:

Hejsa! Vi er lige her 😊
Har du spørgsmål eller er du klar til at aftale et møde? Så skriv til os via formularen herunder.