”Det handler bare om at have nok viljestyrke”

Picture of Thomas Mohr Tranæs

Thomas Mohr Tranæs

Fysioterapeut, ekstern underviser på KP Nord og ernæring/adfærdsekspert

Læs mere om Thomas

En af de sætninger, der bliver ytret alt for ofte, når snakken falder på slankekure og livsomlægninger. En af de sætninger, der intet har at bidrage med. Der er to helt store problemer med sætningen, og det er ordene ”bare” og ”nok viljestyrke” – selvom de ofte er sagt i den bedste mening.

Ikke bare bare

Bare er et af de ord, vi ofte bruger forkert. Bare nedtoner og negligerer ting, og det er måske fint nok, hvis du trøster et barn over et glas spildt mælk. Bare hører til gengæld ingen steder hjemme, når vi taler om noget så omfattende som livs- og kostomlægninger. For her er det alt andet end småting – ellers var de jo bare blevet implementeret for længst. 

Ét er at blive mødt af banaliteter om, at du bare skal forbrænde mere end du spiser. Noget andet er, når du selv siger det. For det er jo ikke bare – det er faktisk en stor og svær ændring, som kræver en hel del af dig. Derfor er bare en rationalisering, som er alt for overfladisk – for en livsomlægning er ekstremt kompleks, når du dykker ned gennem lagene. 

At sige bare kan nemlig skabe noget distance til opgaven og den potentielle fiasko, der ligger for enden – og det fjerner ikke mindst fokus fra dét, du faktisk skal forholde dig til for at komme i mål. Den forhindring, der hele tiden har ligget mellem dig og det resultat, du gerne vil opnå. Den forhindring, som måske ikke er så rationel at forholde sig til.

For jo, resultatet ligger på den anden side af god kost og mere motion, som du jo også godt ved – men vi skal altså håndtere forhindringen først. Dét, der gør, at du ikke er kommet i gang endnu. Det er bestemt ikke bare – det kræver en dybere selvindsigt. Det kræver hårdt arbejde med sig selv. I hvert fald i den første tid. 

Viljestyrke er til sprint – ikke maraton

Vi er et eller andet sted skaldede aber i en asfalt-jungle, selvom vi har tillagt os bevidsthed, ambitioner og impulskontrol. Men impulserne trækker stadig i vores indre aber fra tid til anden, og det er kun naturligt, at vi virkelig har lyst til hurtigt omsættelige kalorier. Især når vi er trætte eller triste. 

Når vi med mundvand og længsel går forbi et godt tilbud på Ben & Jerry’s i supermarkedet, banker vi vores indre abe på plads med lidt veltimet viljestyrke. Det er heldigvis relativt nemt at holde aben i skak i små sprint – det bliver noget andet, når vi skal ud på maratondistancen, som en restriktiv kur typisk er. 

Viljestyrke er nemlig en begrænset ressource, og vi er ikke alle udstyret med den samme mængde. Det kan sammenlignes med at holde vejret, når fristelsen er der. 

Derfor giver det god mening at være bevidst om de kræfter, det koster at styre den indre abe. At viljestyrke ikke rækker alene, og at du måske ikke bør have skabene fulde af usunde snacks, hvis de frister dig meget. Ja, det kunne være rart at være typen, der kan gå upåvirket forbi en slikskål – og det kan også være, at den dag kommer. Men der er ingen grund til at starte din livsomlægning ud med konstant abe-brydning. 

Det handler nemlig ikke bare om viljestyrke – det handler om at bruge kræfterne rigtigt.

Brug kræfterne fornuftigt

Når vi arbejder med vægttab, taler vi aldrig om slankekure. Den slags holder ikke i længden, fordi det kræver for meget af os at overholde alle de restriktioner altid. Det kræver for meget af både vores viljestyrke og mentale kapacitet, og en slankekur vil for det meste være en form for at holde vejret. Når du ikke har trukket vejret længe, tager du ofte nogle ordentlige lungefulde, når du kommer op til overfladen – med yoyo-vægt til følge. 

Du når sandsynligvis ikke i mål, hvis du mener, at det bare handler om viljestyrke. Det er for hårdt at holde vejret og slås med aber på den lange bane. Det er til gengæld muligt at tillægge sig nye og bedre vaner, og det er den vej, vi bevæger os ned ad i Barbell Treatment. 

Det kommer vi nærmere ind på i et senere indlæg.Del denne artikel
Andre interessante artikler
Forrige
Næste
Google anmeldelser
5.0
Baseret på 24 anmeldelser
js_loader
Facebook anmeldelser
5.0
Baseret på 39 anmeldelser
js_loader

Mulighed for tilskud / Rabat

Udover vores faste priser på vores forløb, har du også mulighed for at gøre det billigere:

Hejsa! Vi er lige her 😊
Har du spørgsmål eller er du klar til at aftale et møde? Så skriv til os via formularen herunder.